gordelroos

Kans op besmetting


Gordelroos is besmettelijk voor anderen. Op het moment dat blaasjes op de huid aanwezig zijn, kan het virus worden overgedragen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door contact met het vocht uit de blaasjes of door de lucht.

Gordelroos kan bij kinderen waterpokken veroorzaken. Ouderen, die in contact komen met kinderen met waterpokken, kunnen gordelroos krijgen. Het virus is erg gevaarlijk voor pasgeborenen en babyís. Het virus is ook gevaarlijk voor ernstig zieke mensen met een verminderde afweer. Mensen met een actieve gordelroos zouden alle contact met zuigelingen en ernstig zieke mensen moeten vermijden.

De meeste volwassenen hebben een immuniteit voor waterpokken opgebouwd, omdat ze als kind al een keer waterpokken hebben gehad. Op dat moment heeft het lichaam er antistoffen tegen gemaakt. Wie geen waterpokken heeft gehad (als kind), kan het alsnog krijgen. Men kan dan ook besmet raken door contact met een persoon met gordelroos. In dat geval zal de persoon de waterpokken kunnen krijgen.

Het virus blijft (nadat de waterpokken zijn verdwenen) in de zenuwcellen van het ruggenmerg aanwezig. Het zit vooral in de zenuwcellen die in verbinding staan met de huid. Het virus blijft hier een leven lang aanwezig. Een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door ziekte) kan het virus weer activeren.
Volgende tip : Behandeling gordelroos »
Copyright 2006 - 2016 - NewEgo B.V.

44 stemmen / gem. score 5
Mijn tip toevoegen Relelateerde links Meer onderwerpen » « vorigeverder »