gordelroos

Zwanger en gordelroos


Zwanger zijn geeft een verhoogd risico op complicaties. Vijf tot tien procent van de zwangeren met waterpokken, krijgt een longontsteking. Hierbij treedt een sterftekans op van 14 procent. Hoe verder de zwangerschap is gevorderd, hoe hoger de kans op complicaties. Naast de longontsteking komen complicaties voor als hersenvliesontsteking, ontstekingen in de hersenen, hartvliesontsteking, ontsteking van de hartspier, nierontsteking, en gewrichtsontsteking. Het zijn zeldzaam voorkomende complicaties. Bij 5 procent van de zwangeren komt echter wel een vroeggeboorte voor. rn
Rondom de bevallingdatum kan een besmetting zeer risicovol zijn. Het betreft besmetting binnen een periode van vijf dagen voor de bevalling tot en met twee dagen na de geboorte. De moeder kan het virus overbrengen bij de baby. Men noemt dit neonatale varicella. De kans dat de baby ge´nfecteerd wordt ligt tussen 8 en 12 procent. Een infectie kan leiden tot verschillende afwijkingen, van huiddefecten, oogafwijkingen, afwijkend kleine ledematen en/of afwijkingen van het centraal zenuwstelsel. Ongeveer 30 procent van de babyĺs overleeft de infectie niet. Het komt echter zeer weinig voor.
rnWanneer de besmetting met het virus gebeurt tussen de dertiende en twintigste week van de zwangerschap, is er 2 procent kans dat de baby geboren wordt met het congenitaal varicellasyndroom. Het is een aandoening die wordt gekenmerkt door ernstige afwijkingen aan de ledematen, huidafwijkingen en afwijkingen aan het zenuwstelsel (waterhoofd). Soms wordt de baby dood geboren. Is de moeder voor de dertiende week besmet geraakt? Dan is de kans op afwijkingen zeer klein, niet meer dan 0,4 procent. Na de twintigste week zijn geen gevallen van congenitaal varicellasyndroom bekend.
Volgende tip : Vaccin tegen gordelroos »
Copyright 2006 - 2016 - NewEgo B.V.

44 stemmen / gem. score 5
Mijn tip toevoegen Relelateerde links Meer onderwerpen » « vorigeverder »